Ontdek de voordelen van Dordrecht

Dordrecht is een heerlijke stad om te bezoeken, om in te wonen en als vestigingsplaats voor uw bedrijf. Dankzij het ruime aanbod aan horeca, musea, winkels en prachtige parken wil je hier eigenlijk nooit meer weg. Benieuwd? Neem dan eens een kijkje in onze stad.

Bewoners en toeristen genieten van terrassen met uitzicht op het drukst bevaren waterknooppunt van Europa, ervaren de rust van het prachtige Nationale Park de Biesbosch en verbazen zich over de creatieve invulling die we geven aan industrieel en cultureel erfgoed.

Inwoners kunnen rekenen op hooggespecialiseerde zorg in het Albert Schweitzer ziekenhuis, een van de beste ziekenhuizen van Nederland. Sporters komen af op mondiale toernooien in onze Sportboulevard: de grootste multifunctionele sporthal van Nederland. De Nationale Erfgoedprijs en onze prachtige notering in de Woonaantrekkelijkheidsindex zijn tekenen dat de inzet en investeringen van de gemeente, beleggers, ontwikkelaars en het bedrijfsleven vruchten afwerpen.

Het winkelhart van Dordrecht is, samen met de straten die hier op uit komen, het Statenplein. Het aanbod van winkels varieert van grote winkel ketens, leuke brocante winkels en veel coleur locale. Iedere donderdag is het koopavond en het is elke zondag koopzondag in het centrum. Tevens is er op vrijdag en zaterdag weekmarkt op de Sarisgang en het Statenplein.

De historische binnenstad van Dordrecht biedt een scala aan galeries en kunst- en antiekwinkels. Struinen langs al deze zaken en op zoek gaan naar dat ene boek of andere curiosa, kan gemakkelijk met de wandeling Kunstrondje Dordt. Alle deelnemende zaken zijn, naast de reguliere openingstijden, iedere eerste zondag van de maand geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Het Scheffersplein, Statenplein en het Groothoofd zijn echte horeca pleinen. In het vroege voorjaar kan er al genoten worden van een hapje en een drankje op een van de terrassen. Het Scheffersplein, met het standbeeld van Ary Scheffer, is het terrassenplein bij uitstek. Op het Groothoofd is het tevens goed vertoeven én het biedt een prachtig uitzicht op het drierivierenpunt, het drukst bevaren rivierenpunt in Europa. Ook in de havens en in zijstraatjes zijn leuke restaurants, verborgen lunchplekken en terrasjes te vinden voor een leuke middag of avond uit. Kijk voor een overzicht van alle horecagelegenheden op www.centrumdordrecht.nl

Voor een gezellige avond ben je ook in Dordrecht op verschillende plekken aan het juiste adres. Lekker een avond met de voeten van de vloer in het Dolhuis of in een van de zalen van Bibelot. Heerlijk borrelen en een hapje in Khotinsky of een wijntje drinken bij Brut Food & Wine Bar. Gegarandeerd genieten van een Dordtse avond uit!

Meer dan 1.000 monumenten vormen het prachtige decor van de historische binnenstad van Dordrecht. In de 13de eeuw kreeg Dordrecht stadsrechten en het belangrijke stapelrecht. Dit betekende dat alle goederen die vervoerd werden over de omliggende rivieren moesten worden verhandeld in Dordrecht. De vele monumentale pakhuizen en de straatnamen zoals Wijnstraat en Houttuinen herinneren nog aan dit rijke handelsverleden.

Het hedendaagse Dordrecht heeft de historie ook omarmd. Zo bevinden zich veel restaurants en winkels in historische panden. Ook is veel historisch erfgoed verbouwd tot publiekstrekker. Bekende voorbeelden zijn de oude watertoren waar nu hotel restaurant Villa Augustus is gevestigd en Khotinsky in een oud Energiehuis waar ook theaters zijn gevestigd.

Die rijkdom bracht ook een boeiende cultuur met zich mee. Veel leerlingen van Rembrandt schilderden op het eiland van Dordrecht omwille van het speciale licht, veroorzaakt door de rivieren die de stad omringen. Een groot aantal werken van deze schilders zijn permanent ondergebracht in het Dordrechts Museum.

Enkele andere interessante musea zijn Het Hof van Nederland, het Nationaal Onderwijsmuseum en Huis van Gijn. Daarnaast kunnen bewoners en bezoekers aan de stad genieten van optredens, podiumkunsten en theater in Schouwburg Kunstmin en het Energiehuis.

De achtertuin van Dordrecht is het Nationaal Park de Biesbosch, dit gebied biedt een unieke natuurbeleving als een van de weinige zoetwatergetijdengebieden in Europa. Dit avontuurlijk doolhof van rivieren, waterbekkens en wilgenbossen bevindt zich op vijf kilometer afstand van het centrum. Ontdek de ruige natuur per fluisterboot, kano of te voet en spot vele vogels, vissen en misschien wel bevers!

Dordrecht en de regio zijn zeer goed bereikbaar. Via onderstaande animatie kunt u de mogelijkheden bekijken.

Wilt u de mogelijkheden in Dordrecht ontdekken en gelijkertijd sfeer proeven in de oudste stad van Holland? Bezoek dan één van onze “Ontdek Dordrecht Dagen”. We ontvangen u en een collega of partner graag in onze stad. De voorlopige datum is gepland op 26 september.