Meer dan 1.000 monumenten vormen het prachtige decor van de historische binnenstad van Dordrecht. In de 13de eeuw kreeg Dordrecht stadsrechten en het belangrijke stapelrecht. Dit betekende dat alle goederen die vervoerd werden over de omliggende rivieren moesten worden verhandeld in Dordrecht. De vele monumentale pakhuizen en de straatnamen zoals Wijnstraat en Houttuinen herinneren nog aan dit rijke handelsverleden.

Het hedendaagse Dordrecht heeft de historie ook omarmd. Zo bevinden zich veel restaurants en winkels in historische panden. Ook is veel historisch erfgoed verbouwd tot publiekstrekker. Bekende voorbeelden zijn de oude watertoren waar nu hotel restaurant Villa Augustus is gevestigd en Khotinsky in een oud Energiehuis waar ook theaters zijn gevestigd.

Die rijkdom bracht ook een boeiende cultuur met zich mee. Veel leerlingen van Rembrandt schilderden op het eiland van Dordrecht omwille van het speciale licht, veroorzaakt door de rivieren die de stad omringen. Een groot aantal werken van deze schilders zijn permanent ondergebracht in het Dordrechts Museum.

Enkele andere interessante musea zijn Het Hof van Nederland, het Nationaal Onderwijsmuseum en Huis van Gijn. Daarnaast kunnen bewoners en bezoekers aan de stad genieten van optredens, podiumkunsten en theater in Schouwburg Kunstmin en het Energiehuis.